neděle 29. dubna 2012

The second life

Je to blog o mém životě, takže se vám musím představit i z té jiné stránky. Můj druhý život. Můj sportovní život. Mnoho z vás píše články o zdravé stravě a o cvičení, tak proč bych nemohla napsat něco já?

Teď se maličko stydím, jelikož já a zdravá strava, to k sobě moc neladí. Jsem milovník všeho nezdravého. Od smažených řízků, přes hranolky, až po tu šíleně nezdravou Coca-Colu. Tohle je můj život a já se rozhodně nehodlám omezovat v tom, co mám ráda. Alespoň prozatím. Když to na mě není vidět.

AEROBIK. Seznamte se s tímto slovem. Naprostá většina z vás zná typický a pro mě celkem nudný aerobik z fitka, kde lektor ukazuje, co máte dělat, a vy se ho snažíte napodobit. Ten zábavnější a účinnější druh tohoto cvičení se nazývá DANCE AEROBIC. Ten mám ráda mnohem víc. SPORTOVNÍ AEROBIK je tou nejnáročnější formou aerobiku vůbec. V České republice není tak rozšířený. Nikdo o něm neví, protože se neobjevuje ani v médiích. To je škoda, protože reprezentanti České republiky jsou nejúspěšnější na světě a podle mého názoru by tento sport zasloužil více pozornosti. 
V mém okolí se o něm mluví jako o obyčejném hopsání. Ale zkuste si dvě minuty skákat do hudby, která má přibližně 155 BPM. Přitom zkuste udělat několik silových prvků, několik kliků, skoků, statických výdrží a cviky na prokázání výborné flexibility. Ono to zase jenom takové skákání nebude. Přitom všem se ještě tvařte tak, že máte desetkrát víc životů než panáček Mario a možná uspějete.

Jak už jsem řekla, tento sport je můj druhý život. Sportovní klub, založený mou sestrou, je moje druhá rodina a nedokážu si svůj život bez aerobiku představit. Závodím už 13 let a teď své zkušenosti předávám i těm mladším. A jsou opravdu šikovní. Také vedu hodiny pro veřejnost, ale o tom až jindy.

Existují čtyři typy soutěží: Sportovní aerobik, fitness aerobik (dělí se na fitness a fitness step), aerobic master class a aerobic team show. Pro ty, které by tento sport trošku zajímal nebo se jen o mě chtějí něco blíže dozvědět, dávám sem ukázku.

A pokud byste třeba chtěli, tak příště zase blíže. Můžu radit, ukazovat, trénovat! Vždyť už se tím skoro živím :-)


Sportovní aerobik
Závodí se buď individuálně (ženy, muži), v týmech (3 členové) anebo v párech (žena, muž). 
Věkové kategorie: 8-10 let DĚTI, 11-13 let KADET, 14-16 let JUNIOR, 17 a více let SENIOR
Takže jsem vlastně už takový senior, potěšující :D




Fitness aerobik
Jde o týmy, ve kterých je 6-8 členů. Tato kategorie se dělí na fitness aerobik a fitness step. Ve fitness step se při cvičení používají tzv. stepy, na kterých se cvičí. 
Ukázka fitness aerobik:


Ukázka fitness step:


Aerobic master class
Jde o cvičení jednotlivců, kteří cvičí podle lektora.


Aerobic team show
Mně nejméně sympatická soutěž, protože jde hlavně o námět a ne o to, kdo co umí. V této formě můžete používat různá náčiní a prostředky.

_________________

Nakonec jedna malá ukázka tak, jak mě asi tady na blogu moc neuvidíte - v aerobikovém dresu. Na první fotce jsem já a na druhé já a malinkatý zlomek dětí z našeho klubu :-)




Vaše názory nebo další otázky na tento sport nebo na sport obecně pište do komentářů, jsem zvědavá :-) Děláte nějaký sport alespoň rekreačně? Znáte tento sport nějak blíž? Díky za názory!




18 komentářů:

  1. Ty máš ale dokonalou postavu slečno :)
    Je super mít takový nějaký pořádný koníček. To já nikdy neměla. Ale myslím, že budu ještě mít možnost to napravit))
    Je to tu milé, Ty jsi milá. Také začínám s bloggováním, držím pěsti kolegyně))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale podle mě zase tak dokonalá není:)
      Začátečníci si musí pomáhat!

      Vymazat
  2. Aerobiku jsem se věnovala, ale jak tak koukám na ta videa, rozhodně se s tím to mé "hopsání" nedá srovnat, i když i tak to byla makačka:). Hodně se mi líbí to video fitness aerobik:)

    Tobě to na fotce moc sluší, máš skvělou postavu:)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemáš vůbec za co, chci jen pomoct ;).
    A aerobic z celého srdce nesnáším :D

    OdpovědětVymazat
  4. Thank you for your sweet comment
    what a lovely blog =)

    http://www.scarlletgs.blogspot.com.br/

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, tak to máš můj obdiv!
    Já jsem dřív závodně tancovala, ale už dávno nemám tu dřívější kondičku ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  6. Wow. Pekná fotka :) Pridala som sa k flowerom :) veľa šťastia z blogom. Taktiež začínam :)

    OdpovědětVymazat
  7. super fotka =) máš krásnej dres =) a hlavně dokonalou postavu (závidím no =D)

    OdpovědětVymazat
  8. máš uužasnú postavu.

    sledujem :)

    OdpovědětVymazat
  9. Máš skvělou postavu!! (: Já aerobic dělala a moc mě nebavil.. :/

    OdpovědětVymazat
  10. haha :) ja delala jako mala rock'n'roll, a kamaradky delali taky sportovni aerobik, a docela jsem koukala..hrozne se mi to libilo, a tak jsem obcas sama pro sebe odskakovala od rok. k sportovnimu aerobiku :D i kdyz 'rokenrol' taky neni uplne lehkej :P
    a ted, ted zavodne plavu. 9xtejdne 2hodiny, i kdyz ted kvuli ramenu plavat nemuzu..a to je uplne jinej zivot, musim chodit behat, bruslit, abych si nejak udrzela co jsem prez zimu natrenovala, i kdyz sama vidim ze jsem to uz docela ztratila..
    a drzim vam moc palce ;)

    OdpovědětVymazat
  11. jéééé, taky jsem dřív cvičila ♥ stepy....ale už je to dlouho....byly jsme 2na ms v adelaide a holky vyhravaj doted!

    OdpovědětVymazat
  12. Juuu už vím od kud jsi, z jakýho klubu..Podle dresu jsem poznala, že z AT Chuchle a byli jste teď 2. na MČR :)

    OdpovědětVymazat